КХ ГОВОРИ – Епизод 9: Светът в Нов климатичен режим? (върху Бруно Латур)

Това е девети епизод на видео и аудио подкаста КХ ГОВОРИ.

Неговата тема е Светът в Нов климатичен режим? (върху Бруно Латур) и тримата разговарящи се оттласкват от неотдавна публикувания на български език том на Латур, обединяващ две оригинални негови книги: Къде да се приземим? (Как да се ориентираме в политиката) / Къде съм? (Уроци за земните от затварянето) (повече инфо тук).

Традиционният водещ на подкаста, културният журналист, философ и университетски преподавател Николай Колев разговаря с Тодор Петков, преводач на книгата и преподавател по философия в Пловдивски университет, и професор Стоян Ставру, юрист, философ, ръководител на секция „Етически изследвания“ в Института по философия и социология на БАН.

Какво е „земя“ и различава ли се от „Земя“ и Гея“? Какво означава за живота ни днес поредица от термини като „почва“, „територия“, „тероар“ на фона на видимите вече дори с просто око климатични промени? Как се съотнасят територия и история? Защо бива предизвикано понятието „граница“? Какво е „холобионт“? А „критична зона“? Какво е екстрактор и какво – закърпвач, в плана на глобалното, света и климата? Тези и още много въпроси се опитват да се опрат на текстовете и позицията на световноизвестния социолог, философ и автор на понятието „Нов климатичен режим“? Както във всеки от епизодите на подкаста, така и тук темите на разговора далеч надхвърлят публикувания том. Обсъжда се и началото на новата поредица от книги на издателството, която се открива с тази книга и си поставя амбициозната цел да обсъжда бъдещето на човечеството.

Можете да гледате видео версията на епизода в youtube  или да чуете аудио версията му в Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts.

* * *

Този епизод, както и цялата подкаст поредица през 2023 г., е реализиран с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант – 2022 г.“

Присъединете се към нашия бюлетин!

За да ви обслужва по-добре, тази страница използва т.нар. бисквитки. Ако продължите навигацията си тук, вие се съгласявате с нашата политика на употреба на бисквитките, политика на поверителност и общи условия.
За повече информация относно политиката ни на поверителност натиснете тук.