КХ ГОВОРИ – епизод 2: Сюрреализъм (върху Валтер Бенямин)

В този епизод водещият на подкаста ни, Николай Колев, разговаря със Стилиян Йотов – професор по история на философията в Софийския университет, автор на множество текстове по философия и културни проблеми на настоящето, преводач и познавач на творчеството на германската критическа философия – включително Валтер Бенямин, – съставител на издания с негови текстове.

„Сюрреализъм“ е заглавието на този епизод и то препраща към неотдавна издадения от нас малък сборник с текстове на Валтер Бенямин Сюрреализъм и критическа теория  (повече информация за книгата вижте тук в сайта ни, откъдето можете да поръчате книгата с отстъпка).

Наближаващият юбилей на манифестите на сюрреализма ще събуди много въпроси около ту затихващата, ту изостряще се актуалност на този „-изъм“. Отраженията му в българската култура все така се нуждаят от внимателен поглед. Възможностите сюрреализмът да има ефекти далеч извън изкуството са повече от важни. Какво мислят по това професор Йотов и водещият Николай? Вижте, чуйте в този епизод.

Можете да гледате видео версията на епизода в youtube или да чуете аудио версията му в Spotify, Apple Podcast или Google Podcast.

* * *

Този епизод, както и цялата подкаст поредица през 2023 г. е реализирана с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант – 2022 г.“

Присъединете се към нашия бюлетин!

За да ви обслужва по-добре, тази страница използва т.нар. бисквитки. Ако продължите навигацията си тук, вие се съгласявате с нашата политика на употреба на бисквитките, политика на поверителност и общи условия.
За повече информация относно политиката ни на поверителност натиснете тук.