KX ART – епизод 6: “Моята история”

KX ART (вижте тук) е поредица експериментални работи, съчетаващи текстове от високата хуманитаристика или от хибридния жанр хуманитаристика/литература с всекидневни жестове и актове. Връзката помежду им е по линията на аналогията или по линията на предизвикателния абсурд.

Този епизод-етюд, озаглавен „Моята история”, се базира на текстове на френския писател Жорж Перек от книгата му Мислене/Подреждане, в превод на Юлиан Жилиев

Какво е говоренето за себе си? През какви препятствия преминава и кому е нужно?

Каква е тук ролята на психоанализата?

Моята история съществува ли „някъде там“, в миналото ми, обективно? Или тя се конструира в моя разговор с другия човек? Кога тази история изказва сама себе си? И що за събитие е това изказване?

Можете да гледате епизода в Youtube:

 

Актьорската работа и конкретната ситуативна концепция за епизода е дело на актрисата и режисьор Юлиана Сайска. В етюда тя работи със случаен непознат.

Юлиана Сайска

Идеята за поредицата е на Антоанета Колева, а цялостната видеопродукция – на Никола Гюлмезов.

* * *

Експерименталната поредица е част от по-голям проект и се реализира с финансовата подкрепа на  Национален фонд “Култура” в рамките на програмата на Фонда  “Едногодишен грант 2022”.

Присъединете се към нашия бюлетин!

За да ви обслужва по-добре, тази страница използва т.нар. бисквитки. Ако продължите навигацията си тук, вие се съгласявате с нашата политика на употреба на бисквитките, политика на поверителност и общи условия.
За повече информация относно политиката ни на поверителност натиснете тук.