Финал на конкурса “Образи срещу понятия”

След два месеца период на очакване на създаденото от студентите, които се надявахме да сме съблазнили с условията на нашия конкурс “Образи срещу понятия: Визуална интерпретация на текст (хуманитаристика)” (повече за тези условия можете да прочетете тук, в първоначалната обява), който организирахме заедно с Катедра “Социология и науки за човека” към Пловдивски университет “П. Хилендарски”, дойде време и за финала и награждаването!

Журито, което подготви финалното класиране, включваше както представители на издателството: Ася Захариева, Ирина Джонкова (художник), Антоанета Колева, така и представители на катедрата: Нина Николова, Паула Ангелова, Светлана Събева, Милена Ташева.

На 14 декември 2023 г. в уютната Библиотека на Гьоте-Институт, която неведнъж е отваряла гостоприемно врати за наши събития и експерименти, се събрахме всички: участниците (вижте техните имена по-долу), на живо или през ZOOM-платформата, техните приятели, членовете на журито, фенове на идеята и експеримента – пълна зала!

Ето и имената на участниците, те идват от най-различни университети, техният ентусиазъм ни изпълни с огромна радост: Мия Димитрова (Пловдивски университет, ПУ), Надя Манова (Университет за национално и световно стопанство), Михаила Заркова (Национална академия за театрално и филмово изкуство), Петя Субева (Югозападен университет), Константин Сапатупов (Софийски университет, СУ, съвместно с Иво Стоянов и Константин Чернигов), Веселин Божков (ПУ), Йоана Йорданова (ПУ), Радослав Георгиев (СУ), Филип Конов (ВТУ), Ралица Кехайова (СУ), Десислава Захариева (Национална художествена академия, НХА), Момчил Енчев (ВТУ), Тина Михайлова (НХА), Йоана Хачикян (НХА), Мерлин Неждет (Лесотехнически университет), Стефан Василев (ВТУ), Иван Сомнамбулов (СУ), Мартин Даниловски (СУ), Александър Милчев (ВТУ), Адриана Василева (СУ), Веселина Маноилова (СУ).

Всички получиха книги, грамоти, а най-добрите според журито (което беше ужасно затруднено и спори немалко) – и парични награди. Прожектирахме видеата, показвахме на голям екран снимките, изображенията, колажите, рисунките…

Най-интересно от всичко бе не награждаването, а дискусията – усещането за различните начини, по които всеки чете един и същи текст, различните визуални светове, които оживяват у всекиго чрез посредничеството на едни и същи думи. За нас, организаторите, най-важното бе да видим колко блестящо, леко, възхитително интересно думите, абстрактните понятия преминават в живи образи и в чувство. И много се надяваме това да е първият конкурс, първият експеримент от поредица такива – да го превърнем в традиция.

Тази година конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, на който изказваме своята благодарност.

Ето накратко и проектите на участниците. Представяме ги не по реда на техните награди, места в класирането или жанрове, а по възможно най-безпристрастния според нас начин: по реда, в който предложенията им постъпваха в издателството:

 

Мия Димитрова:

Тя участва в конкурса с късометражно видео (анимация тип stop motion), в която съчетава ръчни рисунки и женска фигура, заимствана от фотографа Eadweard Muybridge. Мия интерпретира текста на Мишел Фуко от Волята за знание, свързвайки го с идеите на Фуко за „погледа” и обществения надзор върху индивида. Журито присъди на Мия трета награда в раздел “Видеа”. Можете да видите цитата от книгата тук, а ето го и нейното видео:

 

Надя Манова:

Надя е студентка първи курс в Университета за национално и световно стопанство и участва в конкурса с чудесно видео върху откъс от есето “Тайната” от книгата на Георг Зимел Фрагментарният характер на живота (по молба на Надя не публикуваме нейното видео, но можете да видите цитата от книгата тук).

 

Михаила Заркова:

Михаила е автор на едно възхитително видео, придружено с неин собствен текст (поетичен!) и базирано върху откъс от легендарното произведение на Валтер Бенямин Произведението на изкуството в епохата на неговата техническа възпроизводимост. Журито постави видеото на Михаила на второ място, ето го (а цитата от книгата можете да прочетете тук):

 

Петя Субева:

Петя участва с колаж. Ето какво казва тя самата за него: “Избрала съм откъс от книгата Техниката на психоанализата с автор Зигмунд Фройд. Първата снимка показва объркана жена, която изпитва много емоции, но не се осмелява да ги разкрива и слага различни видове маски. Започва да страда и се чувства като „затворена в буркан“. Онзи, който държи буркана, е Егото, а вътре е затворен човекът с неговите истински потребности. За да излезем от този „буркан“ трябва да го счупим отвътре навън. Това е посоката, ако искаме промяна в нашия живот”. Ето работата на Петя, а откъсът от книгата вижте тук:

Колаж на Петя Субева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Константин Сапатупов:

Той участва с изключително добро видео, наречено Purgatorium, с което интерпретира цитат от книгата на Бруно Латур Къде да се приземим? Къде съм? („Можем да ка­жем, подобно на някой герой на роман, който се свестява след припадане, търка очи и с объркан вид мърмори: „Къде съм?”…). Ето думите му: “Участвах в снимачен процес с още двама души, един от които е главният актьор, въпреки че основната идея беше моя. Другите участници са Иво Иванов и Константин Черганов.” Вижте работата на групата от Софийски университет, а откъса, който те интерпретират, можете да видите тук:

 

Веселин Божков:

Веселин участва с иронично-саркастично изображение, съчетаващо генерирани чрез фейсбук стикери и снимка с многозначителен надпис. Чрез нея Веселин интерпретира откъс от книгата на Бруно Латур, за която вече стана дума, и по-специално от частта й Къде да се приземим?. Вероятно съчетава “неноемврийския” цъфтеж с календарния ноември – белег за климатичните промени, тема на книгата на Латур. Вероятно иска да иронизира и чрез многозначителния надпис на саксията. Ето:

Веселин Божков

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Йоана Йорданова:

Йоана е студентка в Пловдивски университет. Тя интерпретира откъс от книгата на Зигмунд Фройд Техниката на психоанализата. Казва, че ако душевните състояния се отразяват на физическите, то дърветата в нейното изображение символизират точно това. Ето го:

Йоана Йорданова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Радослав Георгиев:

Радослав получи първа награда в раздел “видео”. Той участва с анимационен филм, озаглавен “Затъмнение”, вдъхновен от откъс от книгата на Бруно Латур, и по-специално от нейната втора част: Къде съм? (Уроци за земните от затварянето). Според Радослав основната разлика спрямо откъса от книгата е, че “Луната” не функционира като единствена успокояваща гледка, а като потъмняващо огледало, което отразява потока от тревоги на земляните.

Ето какво казва още Радослав за филма си: ” Докато четях Къде съм? на Бруно Латур, ми направи силно впечатление, че една от основните теми е грижата за (условията за възможност на живота на) другите. Бих казал, че по време на пандемията от Ковид-19 сякаш твърде много хора не получиха нужната им грижа, в някои случаи – заради липса на воля и отговорно съобразяване, в други – заради обективна невъзможност. Един от тях беше баща ми, Радослав В. Георгиев, на когото бих искал да посветя от сърце краткия си филм, защото без неговата безкористна грижа тази анимация и още толкова много други неща нямаше да бъдат възможни”.

Вижте видеото на Радослав, а откъсът от книгата е тук:

 

Филип Конов:

Филип е студен по философия във ВТУ и участва с изключително добър колаж, вдъхновен от есето на Георг Зимел “Тайната”, част от книгата Фрагментарният характер на живота (не публикуваме колажа по молба на Филип, но откъса можете да прочетете тук).

 

Ралица Кехайова:

Ралица е студентка в СУ и  участва в конкурса с изображение, интерпретиращо откъс от книгата на З. Фройд Техниката на психоанализата. Ето изображението:

Ралица Кехайова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Десислава Захариева:

Деси прави визуална интерпретация на откъс от книга на Бруно Латур, втора част: Къде съм? (Уроци за земните от затварянето). Тя споделя: “Идеята ми е да представя емоция, породена от човешките мисли въз основа на заобикалящите човека проблеми. В колажа съм използвала авторски снимки на ограда от тел и сухи клони на листа. Телта символизира безпомощното състояние на човека зад ограда от неговите пагубни изобретения. Сухите клони – природата, която е погубена, заради човечеството. Думата „човечество” се прокрадва в композицията като пълзящата истина как бавно осъзнаваме, че ние сме виновни за всички катаклизми.”

Десислава Захариева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Момчил Енчев:

Момчил участва и с видео, и с визуализация чрез статични образи, интерпретирайки откъс от легендарното произведение на Валтер Бенямин Произведението на изкуството в епохата на неговата техническа възпроизводимост. Ето какво казва самият Момчил: “Валтер Бенямин описва процесите на нарушаване на „аурата” като „масови копия”, заменящи „уникалната проява”. Тези процеси… той нарича „настояща криза”, но и „обновление на човечеството”. Това, което представям,  е видеоинсталация. Проекция на естественото развитие на този дискурс – социалното тяло, средата която обитава и новите му масови въплъщения. Произведеното видео се състои от четиридесет AI генерирани образи на „тяло” – масов образ на човешката фигура, произведен от инструмент – продукт на т.н. обновление. Където провокираното изображение не носи „уникална проява”, а само комбинативна „аура”, излъчваща несигурността ни в „обновения” масов образ.”

 

Момчил Енчев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тина Михайлова:

Тина е избрала откъс от есето “Тайната” на Георг Зимел, Фрагментарният характер на живота. Като всеки художник, Тина не обича да говори, затова, ето направо нейния триптих:

Тина Михайлова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тина Михайлова
Тина Михайлова

 

Йоана Хачикян:

Йоана също е художник, но тя избира друга книга – откъс от Бруно Латур, Къде да се приземим? Къде съм?:

Йоана Хачикян

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мерлин Неждет:

Тя учи ландшафтна архитектура, избрала е да тълкува откъс от книгата на Зигмунд Фройд Техниката на психоанализата и добавя следното: “Текстът ме накара да разгледам тясната връзка между тялото и ума и как те взаимодействат, влияейки един върху друг…  Най-интересната част за мен беше идеята, че волята и вниманието могат да влияят на телесните процеси. Това ме подтикна към мисълта, че нашият ум има изключителна сила върху нашето физическо благополучие… Идеята ми за визуалната интерпретация идва точно оттук, че чрез нашите мисловни дейности, ние вредим (в случая) на нашето тялоу без дори да го осъзнаваме. Подходът ми е да се използват две паралелни сцени – една, представляваща ума с мисловни процеси, и друга, представляваща тялото с физическите проявления.”

Мерлин Неждет

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стефан Василев:

Стефан Василев учи “Визуални изследвания” и ни представя своя набор от изображения и концепция към тях, наречени “Синтетично репродуцирана аура”. Те са вдъхновени от откъс от текста на Валтер Бенямин Произведението на изкуството в епохата на неговата техническа възпроизводимост. За съжаление не можем да възпроизведем всички изображения, с които участва Стефан – като представител, както сам той казва, на групов проект, но представяме концепцията му и три от изображенията. Поздравления за работата и за третата награда, присъдена от журито, поздравления и за специалната награда от издателството!

Концепцията на Стефан:  Представеният визуален материал е част от проект на име „Метаморф. Синтетично репродуциране на аурата“. В основата е текстът на Бенямин и по-специално терминът, който Бенямин създава и използва в текста: „аура“. В контекста на проекта аурата е „синтетично репродуцирана“ с помощта на изкуствен интелект (Adobe Photoshop Beta 25.1). Аналогово филтрираните изображения от дясната страна едно по едно биват описани с текст и генерираното изображение бива поставено огледално от лявата страна. (Бележка: Изследвайки текста на Бенямин попаднахме като група на текста на Stefan Peetri от март 2022 г. наречен „The work of art in the age of the synthetic reproduction of its aura“, където Peetri, говорейки за изкуствен интелект, надгражда термина, измислен от Бенямин, и предлага, че тази „аура“ може да бъде репродуцирана в ерата на изкуственият интелект, но тя е „синтетична“, вж.: http://ajakirikunst.ee/?c=magazine&l=en&t=the-work-of-art-in-the-age-of-the-synthetic-reproduction-of-its-aura&id=4060).

Стефан Василев и екип

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стефан Василев и екип
Стефан Василев и екип

 

Иван Сомнамбулов:

Сомнамбулов си избира за интерпретация откъс от есето на Зимел “Тайната” (Фрагментарният характер на живота). За да бъде докрай верен на темата “тайна”, избира и псевдоним за участието си в конкурса! Ето какво казва в коментара, който ни е пратил Иван в съпровод на изображението си и който върви плътно по текста на Зимел : “Тайната – тоест укриването на реалности с позитивни и негативни средства – е едно от най-големите духовни постижения на човечеството. За разлика от детското поведение, при което всяка представа се изговаря веднага и всяко начинание е достъпно за погледите на всички, тайната води до неимоверно разширяване на живота, защото много от съдържанията му изобщо не биха могли да възникнат при пълна публичност. Тайната предлага, така да се каже, възможността за втори свят… “. Иван получи втора награда на журито в раздел “Статични изображения”!

Иван Сомнамбулов

 

Мартин Даниловски:

Мартин също избира откъс от есето на Зимел “Тайната” и ни изпраща серия от снимки с различни названия-интерпретации на текста. Мартин спечели първа награда в раздел “Статични изображения”! Вижте:

Мартин Даниловски – Споделяне / Разкриване
Мартин Даниловски – Тайният обект
Мартин Даниловски – Толкова…
Мартин Даниловски – Хванат на местопрестъплението

 

Александър Милчев:

Александър участва със серия от 11 снимки, направени като интерпретация на откъса от Произведението на изкуството в епохата на неговата техническа възпроизводимост от Валтер Бенямин. За съжаление не можем да публикуваме всички, но ето поне три от тях:

Александър Милчев върху Беняминовата “аура”
Александър Милчев
Александър Милчев

 

Адриана Василева:

Адриана участва с вълнуващо видео, вдъхновено от книгата на Бруно Латур Къде да се приземим? Къде съм?. Видеото, което получи специалната награда на издателството, казва всичко:

 

Веселина Маноилова:

Веселина е сред малцината, осмелили се да интерпретират визуално откъса от  Волята за знание на Мишел Фуко. И то вижте колко оригинално! Ето какво казва Веселина за своята серия фотографии “Варвара: продукт на репресия”, направена с аналогов апарат Смяна 8: “Серията предлагам като визуално произведение, влизащо в отношение с откъса от Волята за знание (1. том на История на сексуалността) на Мишел Фуко, като замисълът включва изобразяване на остатъчните, отпадъчни, буквално захвърлени (на плаж край Варвара) продукти от засилващата се репресия и по-точно изкуствените, жалки опити за бягство от нея”.

Веселина Маноилова
Веселина Маноилова
Веселина Маноилова
Веселина Маноилова

* * * * *

Всички изображения и видеа са авторска собственост на техните създатели, както е описано по-горе. Използваните в тях изображения или музика от други автори са надлежно описани и признати.

Присъединете се към нашия бюлетин!

За да ви обслужва по-добре, тази страница използва т.нар. бисквитки. Ако продължите навигацията си тук, вие се съгласявате с нашата политика на употреба на бисквитките, политика на поверителност и общи условия.
За повече информация относно политиката ни на поверителност натиснете тук.