Подкасти и книги

В самото начало на 2023 година стартирахме нашия нов експеримент – подкаст поредицата КХ ГОВОРИ. Нейният замисъл бе да представя книги на издателството, като всеки епизод бъде посветен на отделна книга, но да излиза отвъд конкретната книга – към обобщения по теми от нея, към дискусия за автора й, към говорене за тенденции в социалното и хуманитарното мислене днес. Реализирането на този проект стана възможно благодарение на подкрепата на Национален фонд „Култура“ в рамките на по-обхватен проект по програмата на Фонда „Едногодишен грант – 2022 г.“

Подкастите се сдобиха със своя постоянен водещ – културният журналист, по образование философ, а по занимания и театрал, Николай Колев. В екипа по подготовката и осъществяването им участват много хора, но операторското, режисьорското и монтажното изкуство е на Никола Гюлмезов.

Поредицата решихме да поддържаме не просто на платформата youtube (за видео продукти) и Spotify (аудио продукти), както бяхме планирали, но добавихме още две платформи, за да стигнем до по-широка публика – Apple Pocasts и Google Podcasts. Още в първите няколко месеца с огромна радост забелязахме, че епизодите от поредицата се слушат не само от растящ брой зрители/слушатели в страната, но и от хора, живеещи на почти всички континенти!

Но като всяко ново начинание и ново поле на работа, в което има досег с публиката, се нуждаехме от така наречената обратна връзка с нея, за да развиваме и променяме формата. Бяхме решили всеки епизод да проследява една наша книга. Но дали това щеше да допадне на публиката? Бяхме решили да имаме 1 до 2 събеседници на водещия. Но как биха приели това читателите на книгите ни или просто феновете на подкасти? След няколко опита за разнообразяване на местата на снимките взехме решение да продължим да снимаме на едно и също място, сред нашите книги – защото преценихме, че по-важно е съдържанието, отколкото вида на импровизираното „студио“. Но прави ли бяхме? Спряхме се на 4 платформи за подкастите ни, но дали добре се ориентирахме в предпочитанията на публиките ни?

За да отговорим на всички тези въпроси, подготвихме социологическо минипроучване. За него разчитахме през цялото време на експертната помощ на нашите приятели и дългогодишни партньори от катедрата „Социология и науки за човека“ към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Основната помощ и цялостния мониторинг на проучването в хода на развитието му, както и финалният анализ на резултатите направи доцент Нина Николова.

Визия на проучването

Проучването протича четири месеца (септември-декември 2023 г.), в рамките на които непрекъснато увеличаваме „базата“ за оценки и мнения на респондентите, препращайки ги през анкетата към все повече произведени епизоди на поредицата КХ ГОВОРИ.

Изследването е замислено като качествено социологическо проучване, следващо принципа на „отзовалите се“, т.е. цели аудитория от хора, които следят подкасти, и то подкасти за книги, по възможност поредицата КХ ГОВОРИ.

Изследването приключва на 22 декември 2023 година. Наградени са на случаен принцип 10 участника в него – то е анонимно, но участниците са поканени, в случай, че искат бъдещ контакт по темата с издателството или участие в жребия с награди, да оставят имейли без имената си.

Ето някои интересни, показателни и полезни за практиката резултати от проучването:

  • Оказва се, че при имплицитни очаквания на екипа за 100% информираност всъщност  само около 80% от респондентите знаят какво е подкаст. Но в известен смисъл изненада е, че над 50% регулярно следят поредици от подкасти: една четвърт от респондентите слушат епизоди на различни подкасти почти всеки ден, една трета – всяка седмица. С оглед целта на екипа на КХ ГОВОРИ това е ясен показател, че трябва да се продължи работата с този формат и занапред.
  • Друг окуражителен резултат е, че 82% процента от респондентите предпочитат да слушат подкасти на български език (въпреки доскорошната тенденция, видна от проучвания и анализи по света, че младите хора биха предпочели да следят подкасти на английски).  Това означава, че дори в най-космополитизираните отрези от публиките – младежките – създаването на подкаст от типа, на който се е посветил екипът (на български език), е основателно.
  • Най-насърчаващият за екипа на КХ ГОВОРИ резултат е  големият процент респонденти, които следят подкасти за книги: над 66%:
Интерес към подкасти за книги
  • Друг интересен резултат от проучването отново може да послужи за съвет към бъдещата работа на екипа – а и към работата на други издатели или създатели на подкасти за книги: налице е ясно указание от над 95% от респондентите, че биха предпочели акцентът на всеки видео/аудио разговор да бъде определена тема, а не конкретна книга. За КХ ГОВОРИ това означава постепенен завой в работата, за да се съобразим именно с този хоризонт на очакванията, тъй като досега епизодите са посветени на отделни книги, не на отделни теми.
  • Разбира се, важни са и други два параметъра: (1) над 86% от респондентите очакват разговорите да отиват отвъд стандартното, очакваното, в някакъв смисъл шаблонното по темата. (2) За почти половината от тях  личността на водещия е решаваща. Имайки предвид позитивните реакции към нашия водещ Николай Колев (в разделите на анкетата, където се очаква и предоставя възможност за свободно формулиране на мнение), по този критерий КХ ГОВОРИ се справя много добре.
Какво предизвиква най-голям интерес?
  • Един от най-важните резултати произтече от въпросите за това, на кои платформи активните зрители/слушатели/читатели на КХ (ГОВОРИ) следят подкаст епизодите. Както е видно от изображението на резултатите, респондентите имаха право на повече от един отговор. Но безапелационно първото място се заема от платформата за видео съдържание youtube (80% от респондентите), което – според отговорите – дава възможност за свободен избор между гледане или слушане. Около 40% от респондентите предпочитат платформата Spotify, която държи безспорно първото място сред аудио платформите.
Предпочитани платформи за подкасти
  • Тъй като винаги сме се опитвали да предприемаме различни стъпки, чрез които да „активизираме“ публиките си, приятно сме изненадани от следния резултат: На въпрос към респондентите дали биха участвали в следващ епизод на подкаста  45% от респондентите отговарят положително, а още толкова се колебаят, т.е. имат позитивна нагласа по въпроса. Това екипът на КХ ГОВОРИ смята за най-висока оценка за работата си досега и има право.
  • В чисто практически план е впечатляващ ефектът на подкаст поредиците по посока превръщане на слушателя/зрителя в купувач на книга. Това са данни, които би следвало да заинтересуват всеки издател: на практика почти всички (97%) категорично отговарят, че биха си купили или поне биха прочели книга, която се обсъжда в подкаст епизод, стига той да е достатъчно интересен и да ги развълнува. Това ясно указва, че произвеждането на подкасти си струва усилията и инвестициите. Но естествено ключът към всичко е в думата „интересен“. Там е и най-голямото предизвикателсто – екипът на КХ ГОВОРИ смята и занапред да работи върху това.
Подкаст и продажби

(Ако вие сте издател, продуцент на подкасти за книги или бъдещ създател на такива подкасти – пишете ни на kx@kx-publishing.org, за нас ще бъде радостно да споделим повече от резултатите от анкетата с колеги в името на по-добра, по-смислена, по-вълнуваща културна среда.)

 

Присъединете се към нашия бюлетин!

За да ви обслужва по-добре, тази страница използва т.нар. бисквитки. Ако продължите навигацията си тук, вие се съгласявате с нашата политика на употреба на бисквитките, политика на поверителност и общи условия.
За повече информация относно политиката ни на поверителност натиснете тук.