Експериментът KX ART – епизод първи

Създадохме собствен подкаст – КХ ГОВОРИ – при това във взискателната двойна форма, видео (youtube) и аудио (Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts) версия.

Създадохме и поредицата КХ ВИДЕО, в която поддържаме обработени видеа от публични събития, които организираме.

Но на фона на този сравнително “класически” подход към публиката и към съдържанията, свързани с нашите книги, потърсихме и по-нестандартна, провокираща, да не кажем дори шокираща форма на връзка с читателите ни. Стигнахме, с помощта на професионални актьори и професионален режисьор и оператор, до поредицата KX ART.

KX ART е замислено като серия от експериментални работи, съчетаващи текстове от високата хуманитаристика с течащи успоредно с тях, в миниатюризирано кинематографично време, всекидневни жестове и актове. Връзката между двете “сцени”, които извежда на екран всеки епизод от KX ART, е по линията на аналогията или по линията на предизвикателния абсурд.

Първият епизод е озаглавен „Скритост и нескритост“ и се базира на текстове на Джорджо Агамбен от неговата книга Идеята за проза.

Ето тук в youtube можете да изгледате епизода:

Велислав Павлов и Юлиана Сайска са професионалните актьори в това видео.

 

Велислав Павлов чете Агамбен

 

Юлиана Сайска играе “по” Агамбен

 

Идеята за поредицата е на Антоанета Колева, но окончателната концепция е нейна и на Николай Колев, културен журналист и продуцент в БНТ, философ и преподавател в Нов български университет.

Видеопродукцията е дело на Никола Гюлмезов.

* * *

Експерименталната поредица KX ART е част от наш по-обхватен проект, който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант 2022“.

Присъединете се към нашия бюлетин!

За да ви обслужва по-добре, тази страница използва т.нар. бисквитки. Ако продължите навигацията си тук, вие се съгласявате с нашата политика на употреба на бисквитките, политика на поверителност и общи условия.
За повече информация относно политиката ни на поверителност натиснете тук.