Да създаваме буктрейлъри заедно?

Ние вярваме, че издаването на книги е преди всичко културна работа (и само в един свой аспект – икономическа дейност) и в нея трябва непрекъснато да се експериментира – независимо дали става дума за съдържание или форма на създавания културен обект, или пък в общуването с публиката.

Над десет години експериментираме в търсене на нови начини за представяне на книгите, така че те да достигат до по-широки публики; както и да „съблазняваме“ тези публики, например чрез превръщането им от пасивни зрители в активни участници – поне в представянeто и промотирането на книгите.

Един от тези начини е да работим с нашите читатели студенти и да ги въвличаме в съвместна работа по създаване на буктрейлъри за нашите книги. В рамките на експериментални проекти бяха създадени – и се създават – множество буктрейлъри.

Повече от година с група студенти по хуманитарни и социални науки (бакалаври, магистри, докторанти) от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ работихме по темата за създаване на буктрейлъри за книги в различните области на хуманитаристиката – за превръщането на сериозната теоретична книга в занимателен микрофилм със сюжет, в трейлър, който да съблазни към нея нови читатели. И да бъде създаден именно от читателите на книгата – от тях, от студентите, непрофесионалисти в областта на визуалните изкуства, киното, монтажа…

Поредица от уъркшопи с професионалисти учиха студентите как да подхождат към собствените си смели идеи за буктрейлъри по наши книги.

В навечерието на 2021 година четири студентски екипа показаха първите резултати от работата си в публично събитие – заради ограниченията във връзка с пандемията то беше онлайн, записът от него може да бъде гледан чрез линка тук по-долу, както и в youtube канала ни.

Същевременно социологически екип участваше в хода на общуването и екипните ни събития и следеше промяната на нагласите на студентите, но и на обучителите.

Благодарни сме на всички участници и на целия екип, замислил и ръководил работата. Впрочем тя продължава – на път са следващите три буктрейлъра… – поне три!

Работата ни щеше да е много по-трудна, да не кажем почти невъзможна, ако не бяхме спечелили доверието на Национален фонд “Култура”, които повярваха в проекта ни „Да правим буктрейлъри заедно? Иновативна стратегия за активизиране на младежки публики и социологически мониторинг на въздействието й“ и го подкрепиха, както и подкрепата на отворения за експерименти екип на Библиотеката на Гьоте-Институт България.

Впрочем нашите експерименти в това поле текат повече от шест години. И със сигурност ще продължат, на ново ниво.

Тук можете да видите някои резултати от работата ни:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

Буктрейлър по книгата на Валтер Бенямин Кайрос, който е авторска работа на Габриела Русинова – по време на работата по проекта тя стана доктор по философия на СУ „Св. Климент Охридски“.

Буктрейлърът на Габриела залага на минимализма и предлага интересна игра между женско присъствие и мъжки глас. Защо ли? Някои от възможните отговори са в дискусията по време на публичното ни събитие за представяне на буктрейлърите.

Ето какво казва самата авторка за работата си и за самия феномен буктрейлър:

 

Буктрейлърът съблазнява към една игра. Игра между въображението и разума, между образа и думата, между смисъла и значението, между емоцията/чувството и абстрактното. Експеримент на форма и съдържание, едновременно прикриващ и показващ. Но преди всичко тази игра, този експеримент приканват към общуване, взривяващо континуума на свободата до точка, казано в духа на ‘Кайрос’.

 

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

Следващият буктрейлър е дело на Александра Леонова (и нейния екип), студентка в бакалавърска степен на специалността Социология и науки за човека на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Буктрейлърът е посветен на легендарната книга на Ив Козофски-Седжуик Епистемология на прикритостта, богата на философски и литературни интерпретации на трудния процес на разкриване/признаване на собствената сексуалност пред близките и по-широкото общество.

Александра – или Саша, както я наричат всички, казва за работата си съвместно с нейния екип следното:

 

В стремежа си да обърне внимание на широката публика към проблемите на ЛГБТ обществото, екипът ни създаде нещо, което балансира между буктрейлър и социална реклама. Заинтригувани от съдържанието на книгата и окрилени от желанието ни за създаване на творческо видео, с голямо удоволствие се впуснахме в работния процес, макар и с минимални познания относно заснемане, режисиране и изработка на подобен тип проекти. С помощта на консултации и мнения от страна на експерти и участници на проекта, това творение видя бял свят, а ние получихме безценен опит в тази перспективна област. Вярваме, че за да се спечели интересът на зрителя, е нужно да се съчетият „пъстротата“ на творческия подход, но и стилистичната строгост на научната литература, която да провокира размисли върху този труден за разрешаване социален проблем.

 

Екипът, с който работи Александра, включва Кристина Кирова, монтаж, и Кристина Маркова, музика (@croft_hudson, вижте нейния Youtube канал)

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

Следващият буктрейлър е авторска работа на Деница Ненчева и Десислав Георгиев, докторанти във Философско-исторически факултет на Пловдивски университет „П. Хилендарски“.

Той е посветен на първия том на книгата Сън и екзистенция с автори Мишел Фуко и Лудвиг Бинсвангер и е провокиран не просто от забележителните текстове, включени в изданието, но и от неговата деликатна  корица, дело на големия художник на книги Яна Левиева (1967-2018).

Ето какво казват двамата създатели на изящното видео, които дълго време си играха аудиовизуално с шумовете от птичи крили и образите на бледи светлини, създавайки в резултат видео с усещане за сънуване на сън:

 

Замисълът ни е вдъхновен от две от възможните посоки, очертани от изданието. Първата е самият текст на Бинсвангер, където в разказването и анализирането на сънища, почти неизменни са образите на птици и техният полет.  Втората е корицата –  дело на Яна Левиева, която пленява читателя още преди да е успял да разгърне книгата, грабвайки окото и гъделичкайки въображението със своите цветове и многозначителни силуети. Идеята на буктрейлъра е съвсем проста: някъде зад кадър, някои пали кибритена клечка, за да освети криещите се в мрака страници, а някъде над него прелитат птици, чиито крила гасят пламъка. И така, докато рисунките от страниците, съживени от пръстите, които ги прелистват, сами политат към мрака.

 

Деница и Десислав са започнали работа по буктрейлър в подобен стил и върху втория том на Сън и екзистенция с автори Лудвиг Бинсвангер, Роланд Кун и Анри Малдине.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

Автор на следващия буктрейлър е Камен Каменов, студент в бакалавърска степен на специалността Социология и науки за човека на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Неговият буктрейлър е посветен на книгата Волята за знание с автор Мишел Фуко, първи том от четиритомната поредица История на сексуалността, издавана от нас.

Камен ни спечели със своята убеденост да не променя нищо в буктрейлъра си, защото държи да покаже на връстниците си именно своята гледна точка към тази легендарна книга. Ето какво каза той:

 

Благодаря на издателството за възможността, която ми предостави. Целта ми беше да направя нещо семпло, което да провокира интерес към книгата и у хора, които не за запознати с нея.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

Очакваме с нетърпение финализацията на буктрейлърите по книгите Excrementum: Сетива на близостта, Тотем и табу, Фрагментарният характер на живота.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

А ето и записа от нашата публична премиера на буктрейлърите, случила се онлайн на 29 декември 2020 г.

 

 

Предстои ни съвсем скоро ново събитие, с новите трейлъри!

Присъединете се към нашия бюлетин!

За да ви обслужва по-добре, тази страница използва т.нар. бисквитки. Ако продължите навигацията си тук, вие се съгласявате с нашата политика на употреба на бисквитките, политика на поверителност и общи условия.
За повече информация относно политиката ни на поверителност натиснете тук.