Дискусия за социално-културната роля на издателя и за независимото книгоиздаване

На 12 декември 2018 г. от 16,30 часа в Националния дворец на културата се проведе една безпрецедентна в културния ни живот досега дискусия: „Социално-културната роля на издателя“. Брита Юргс, шеф на Курт Волф Щифтунг, организация на над 100 немски незамисими издателства, говори за тенденциите в германския издателски свят и добрите практики на независимите германските издатели в отстояването на техните права и интереси. Специален акцент на разговора е културната роля на издателя, който не бива да бъде обикновен „икономически деец“ редом с другите, а има особен тип отговорности. Неин съдискутант бе Антоанета Колева, директор на Изд. къща КХ – Критика и Хуманизъм.

Българският издател, както и организацията на германския партньор в дискусията са членове на Международния алианс на независимите издатели с ръководно средище в Париж, който обединява вече над 500 издателства от цял свят.

Студенти по книгоиздаване и хуманитарни науки се включиха в дискусията.

Събитието бе част от Софийския литературен фестивал в рамките на Софийския международен панаир на книгата, както и от инициативата на посолствата и културните институти на Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн, съвместно с Франкфуртския панаир на книгата, „4 страни – един език“, посветени на немскоезичната литература в превод на български език.

Репортаж за дискусията по БНТ можете да намерите тук: https://www.bnt.bg/bg/a/diskusiya-za-nezavisimite-izdatelstva

Кратко интервю с Брита Юрг можете да прочетете тук:

https://www.goethe.de/ins/bg/bg/kul/mag/21434737.html

Страницата на Фондация Курт Волф е ето тук:

http://www.kurt-wolff-stiftung.de/

 

Страницата на Международния алианс на независимите издатели е ето тук:

https://www.alliance-editeurs.org/?lang=en

 

Брита Юргс заедно с Ася Захариева на щанда на издателството по време на Софийския международен панаир на книгата, декември 2018 г.:

Присъединете се към нашия бюлетин!

За да ви обслужва по-добре, тази страница използва т.нар. бисквитки. Ако продължите навигацията си тук, вие се съгласявате с нашата политика на употреба на бисквитките, политика на поверителност и общи условия.
За повече информация относно политиката ни на поверителност натиснете тук.