Независимото книгоиздаване: ПРЕосмисляне и празнуване

В края на ноември в продължение на цяла седмица над 100 независими издатели на некомерсиални книги, които вярват, че ролята им е преди всичко културна, се събраха, идвайки от над 40 страни, в Памплона-Ируна (испанска Навара).

Това бе конференция, организирана от Международния алианс на независимите издатели (с централа в Париж, Франция), обединяващ над 750 издатели от над 55 страни от цял свят, състояла се в годината, когато той празнува своята 20-годишнина.

Над 300 други издатели от цял свят проследиха онлайн от дистанция дискусиите и работните ателиета на конференцията, която съвпадна по време и място на провеждане с Панаира на книгата в област Навара, Испания.

Шест дискусионни кръгли маси и 3 колективни уъркшопа, всеки един провеждан и превеждан на 4 езика (английски, френски, испански, баски), специално организирани лични срещи, заключителни обръщения на „посланиците“ на независимото книгоиздаване и на библиоразнообразието – писателките и активистки Вандана Шива от Индия и Джайли Амаду Амал от Камерун, нетуъркинг срещи: това е равносметката от цяла седмица в гостоприемна Памплона (Ируна, на баски), където, благодарение на чудесната организация от страна на Алианса и на местната книгоиздателска Асоциация Едитарги, десетки издатели укрепваха своята вяра, че заниманието им е работа за кауза и тя е още по-силна, когато почива на солидарност и споделяне.

България бе представена от нашата директорка, Антоанета Колева, която бе модератор на една от най-важните дискусионни кръгли маси по темата за свободата на словото и свободата на книгоиздаване.

Други важни кръгли маси бяха посветени на библиоразнообразието и как в него се отразявт независимостта и взаимозависимостта на издателите, на отношенията на власт и доминация в индустрията на книгата, на писането и публикуването на малцинствени езици, както и на ПРЕосмислянето на “книгата на бъдещето“. Видеозаписи на всички тях можете да намерите в специалния youtube-канал на събитието тук.

Всеки момент се очаква да бъде публикувана на няколко езика – включително тук, на този сайт, където ще я преведем за вас на български език – специалната Декларация на издателите, наречена „За независимо, деколониалистко, екологично, феминистко, свободно, социално ориентирано и основано на солидарност книгоиздаване“.

Декларацията, която изразява нашата кауза, ще бъде последвана от книга, събрала дълбочинни интервюта с няколко десетки издатели от цял свят по темата за свободата на словото и свободата на книгоиздаването (вкл. интервю с Антоанета Колева).

Можете да видите кратко представяне на най-активните участници в събитието тук.

А тук е и специалното видео с благодарност към тях, включително към нашия представител.

Любопитните читатели и колеги издатели могат да разгледат пълната информация за конференцията ето тук .

Много медии на няколко езика отразиха събитието (английски, френски, испански, баски и др.).

Много културни институции от цял свят го подкрепиха – с различни, малки и големи приноси. Участието на българския представител – единствен от цяла Югоизточна Европа – бе частично подкрепено от Национален фонд „Култура“.

Присъединете се към нашия бюлетин!

За да ви обслужва по-добре, тази страница използва т.нар. бисквитки. Ако продължите навигацията си тук, вие се съгласявате с нашата политика на употреба на бисквитките, политика на поверителност и общи условия.
За повече информация относно политиката ни на поверителност натиснете тук.